zsálya

orvosi zsálya - Salvia officinalis - sage

„Hogy öregedhetne meg az, akinek zsálya van a kertjében?” szól a régi mondás. A zsályáról úgy tartják, hogy meghosszabbítja az életet. Neve a „salvia”, a ’salvere’, meggyógyít igéből ered, mert annyi mindenre jó, hogy felsorolni is nehéz. A levelek forrázata összehúzó hatásánál fogva torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás; bélhurut és hasmenés ellen alkalmazható. Ruhák közé rakva elűzi a rovarokat. Virágját salátákba használhatjuk fel, forrázata enyhe, illatos tea. Óvatosan használva vagy más fűszernövénnyel (különösen rozmaringlevéllel) párosítva meglepő, érdekes ízt ad az ételnek. Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit, de hurkák, máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas, sőt, sütőtök krémlevesben is finom. Erős íze van, elősegíti a zsíros ételek emésztését; főzzük együtt az étellel. A levél nagyon jó vöröshagymával együtt tölteléknek csirkéhez. Vigyázzunk, tujon tartalma miatt ne vigyük túlzásba a használatát!

Fotók: Madaras Krisztina

magyar