torma

torma - Armoracia rusticana - horseradish

Napjainkban külföldön szívesen fogyasztják a tavasszal zsenge leveleit egyéb levelekkel vegyítve salátának. Hazánkban, Szabolcsban pl. tormalevélbe tekerik a töltött káposzta töltelékét; de leggyakrabban a gyökérből készült reszeléket eszik, ez étvágygerjesztőként, vagy kiegészítő fűszerként kerül az asztalra. Kellemesen ízesíti a különféle mártásokat, önteteket, savanyúságokhoz pedig tartósító gyanánt keverik. A tormaszósz tejföllel igen kellemes étel. A torma erős szagú aromás anyagai antibakteriális és gombaellenes hatásúak, alkalmasak a gyulladások kezelésére, csökkentésére. Arc- és homloküreg gyulladás ellen hasznos lehet. Érrendszerre gyakorolt hatása is fontos. A tejes-tormás arcpakolás üdíti a petyhüdt bőrt, visszaadja a pirospozsgás színt, sikeresen halványítja a szeplőket. Kedvelik a biokertészek, mivel szegélynövényként elriasztja a burgonyabogarat és más kártevőket.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar