tönkebúza

kétszemű búza - Triticum dicoccum - emmer wheat

Nem azonos a tönkölybúzával! Az egyik legősibb pelyvás gabonaféle, termesztése már 10.000 évvel ezelőtt elkezdődött. Jó hidegtűrő, talajjal szemben nem igényes. A csupasz szemű búzák térhódítása miatt szinte teljesen kiszorult a termesztésből, és csak néhány ország egyes elszigetelt régióiban maradt fenn, ahol tradicionális – egyes esetekben eredetvédettséggel rendelkező – élelmiszereket készítenek belőle; pl. bulgur, kuszkusz, vagy Etiópiában magját főve, pörkölve, illetve gőzölt lepény, valamint sör és likőr előállítására is használják. Európa szerte egyre növekvő  a kereslet a speciális tulajdonságokkal rendelkező, gyakran magasabb áron értékesíthető, funkcionális élelmiszerek iránt, melynek következtében a tönke is ismét a figyelem középpontjába került. Késői érésű termését elsősorban humán táplálkozásra használják, de állati takarmányként is alkalmazható. A hazai organikus nemesítés felkarolta, hogy olyan új fajtáit hozza létre, amelyek megfelelnek a modern ökológiai- és extenzív gazdálkodás, illetve a feldolgozóipar elvárásainak.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar