ruta

kerti ruta/nehézszagú ruta - Ruta graveolens - common rue , herb-of-grace

A régi római konyha is használta, a középkori kolostorkertekben nélkülözhetetlen volt. Túl erős hatása miatt háziszerként nem használjuk, de a régi kertészeti könyvek azt ajánlják, hogy amelyik kertben zsálya van ott ruta is legyen, hogy erős illatával elriassza a kígyókat, varangyokat a zsályatövek környékéről. Szép ezüstös lombozata, aromás illata, sárga virágai délies hangulatot idéznek. A rutingyártás alapanyagaként régóta termesztik. A ruta levélkéiről mintázták a treff kártya jelét. Fűszerként mértékkel használható: salátákba néhány levél, majonézhez apróra vágva, halhoz, grappás üvegbe egy ágat téve szép zöld színt kap az ital és rutás aromát (Grappa alla Ruta). Virágzás előtt szedjük és kis csokrokba kötve, függesztve szárítjuk. A friss hajtások az erre érzékeny embereknél érintésre bőrgyulladást okozhatnak!!!

Fotó: Madaras Krisztina

magyar