rukkola

borsmustár - Eruca sativa - rucola, salad rocket, arugula

Mediterrán, tősarjat nevelő, kétéves, de fagyérzékeny keresztesvirágú növény; fiatal tőleveleit érdemes fogyasztani, melyek erős, kissé dióra emlékeztető aromájúak. Az olasz konyha elengedhetetlen fűszere a bazsalikom mellett. Leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál, pestok alapanyaga (rukkola pesto). Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk, és mérsékelten öntözzük. Kedvező körülmények között igen gyorsan nő, 4-6 hét alatt fogyasztható leveleket növeszt. A zsázsához hasonlóan csíráját is fogyasztják. Jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar