rozmaring

rozmaring - Rosmarius officinalis - rosemary

Morzsolt levelének illata enyhén kámforra emlékeztető, keserű ízű. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva főként bárányból, szárnyasokból és tengeri állatokból, ill. burgonyából, paradicsomból és egyéb zöldségfélékből készült ételeket, valamint töltelékeket, kolbászféléket, pörköltet és leveseket ízesítenek vele. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Enyhén élénkítő hatása miatt a hagyományos gyógyászatban frissítők alkotórésze volt. Illatos olaja ma tisztítószerek és vermutok egyik alapanyaga. A népi gyógyászatban számtalan betegségre gyógyírként tartják számon: gyulladásoknál, égési sebeknél, izületi fájdalomnál, menstruációnál, stressz esetén, fáradtságnál, száraz hajnál, túlzott alkoholfogyasztás esetén, köszvénynél, alacsony vérnyomásnál, stb.

Fotók: Madaras Krisztina

 
magyar