pohánka

hajdina - Fagopyrum esculentum – Buckwheat

Ázsia középső részén honos gabonanövény. A keserűfűfélék családjába tartozik. Termesztése nálunk mindig kismértékű volt, valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága miatt. Leggyakrabban kását főznek belőle, de a hántolt hajdinaszemek köretként és levesbetétként használhatóak. Lisztjéből tésztaféléket, reggeli ételeket vagy más liszttel keverve kenyeret, palacsintát készítenek. Kitűnő mézelő is. Japánban a hajdina- és búzalisztből készítik a Soba nevű metélttésztát. Ha a hántolt szemeket főzés előtt megpörköljük, a belőle készült ételeknek kellemes dióíe és illata lesz. Főzés előtt beáztatva a főzési idő rövidül. Alkalmas különböző kórképek diétás étrendjébe történő beillesztésére. Fogyasztása kívánatos irányban befolyásolja a nátriumtúlsúlyt. A benne található szénhidrátok felszívódása elhúzódóbb, így a cukorbetegeknek is ajánlott. Kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták. Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt székrekedés ellen, vastagbélrák megelőzésére, Candida fertőzések esetén, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében is hasznos.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar