medvehagyma

medvehagyma - Allium ursinum - wild garlic, ramsons, bear's garlic

Erdőkben, ligetekben vadon nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért élőhelyei közül sokat nyilvánítottak védetté, melyeken gyűjtése csak engedéllyel lehetséges, nem védett területeken pedig 2 kg/fő/nap mennyiséget szabad szedni. Egy-egy tőről csak a levelek felét szedjük le, mert így még virágozhat, és a magok is elszóródhatnak. Fiatal leveleit használják; a növény szerves kénvegyületeket tartalmaz. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb, így ekkor célszerű gyűjteni. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalma jelentős. Nevét onnan kapta, hogy téli álmuk után a medvék előszeretettel fogyasztják erősítő és méregtelenítő hatása miatt, a vaddisznók is kedvelik. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, illetve készíthetünk pestót. Szárítva sokat veszít hatóanyagaiból.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar