málna

málna - Rubus idaeus - raspberry

Félcserje, termését jó íze miatt szívesen fogyasztják, gazdag C-vitaminban és mangánban. Polifenoljai (amelyek piros színét is kölcsönzik) antioxidáns hatásúak. A gyümölcs igen közkedvelt, alkalmas friss fogyasztásra, nagy mennyiségben dolgozza fel az élelmiszeripar, de a gyógyszeripar is (ízesítőszerként). A növénynek nemcsak a termése rendelkezik kedvező élettani tulajdonságokkal. A málnalevél (Rubi idaei folium) gazdag cserzőanyagokban, ezek fertőtlenítő, fehérjéket (köztük a kórokozók fehérjéit) koaguláló hatása jótékony hasmenés esetén, teaként fogyasztva. Emellett enyhe görcsoldó hatású is. Forrázatát bőrgyulladások, torokgyulladás kezelésére is használják. A népi gyógyászatban várandós, szülés előtt álló kismamáknak is javasolják: állítólag ellazítja a kismedencei izomzatot, az könnyeben tágul a málnalevél hatására, s így kevésbe lesz nehéz a szülés. Teája könnyíti a vajúdást és a szülést, emellett segíti a tejelválasztást is.

'Fertődi zamatos'

Fotó: Madaras Krisztina

magyar