mák

Kerti mák - Papaver somniferum – Poppy

A Kárpát-medencében egynyári növény; mediterrán éghajlaton évelő. Több hasznú növény. A mákmag közkedvelt élelmiszer (különösen Európában) A tésztafélék egyik legkiválóbb ízesítője, de használható húsokhoz is. Gazdag, jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonöt-féle hatásos alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőlük, de háziszerként használni tilos! A népi gyógyászatban a gyermekeket „nyugtatták” a zöld terméstok forrázatával. Nagyon változatos faj: léteznek tavaszi és őszi vetésű, kék illetve fehér magvú fajták is. Telt, sokszoros, tömött szirmú, rózsaszín, lila, fehér stb. színű változatai ismertek. Nem csak hasznos, de különösen szép növény is, a száraz mákgubó tartós szárazkötészeti és vázadísz.

Fotó: Madaras Krisztina

magyar