levendula

orvosi-, francia- avagy keskenylevelű levendula - Lavendula angustifolia - lavender

Latin neve a lavare = mosni szóból származik. Ennek oka, hogy fürdéskor, mosáskor a növény virágait illatosításra használták. A szárított virágzat kellemesen kesernyés ízű. Megfigyelések szerint riasztja a hangyát és a levéltetveket, ezért a környezetében lévő növények nem tetvesednek. Fűszerként főként Dél-Európában használják hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére, fűszerező szószok alkotóeleme. A Gyros vagy Savarma öntetének egyik alkotórésze. Fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége felhasználható (kis mennyiségben, erőteljes fűszerező hatása miatt) friss, vegyes  salátákban. Gyengén ecetes, olívaolajos lében jön elő igazán az íze. Édességekhez is passzol. Nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és illatszeripar. Franciaországban több étrend kiegészítő van a piacon. Virágból készült teát nyugtatószerként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fokozza az epeműködést.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar