koriander

kínai petrezselyem - Coriandrum sativum - coriander

A kínai petrezselyem tulajdonképpen a koriander zöldje. Helyettesíthető közönséges zöldpetrezselyemmel; ha kevés őrölt koriandermagot keverünk hozzá. Neve a latin koris = poloska szóból származik; ugyanis a növénynek és az éretlen termésnek is poloskaszaga van. Ma elsősorban gyógynövényként használják, pedig fűszerezésre is kiválóan alkalmas növény. Felhasznált rész: termés és levél. Európában a francia konyha, Amerikában a mexikói konyha népszerű fűszere. Levesek, mártások, káposztaételek, pástétomok, sültek, kolbászok, kenyerek fűszerezésére használják. A cukrásziparban különböző süteményeket ízesítenek vele. Kellemes ízt ad a savanyúságoknak, pl. uborka, paprika. Húspácok, fűszerkeverékek, a curry és a chutney-szósz fontos alkotóeleme. Ízesítenek vele különböző italokat pl. sört, gint, bort, likőröket. A gyógyászatban emésztést elősegítő, görcsoldó hatása miatt teakeverékek és kivonatok készítésénél használják fel.

Vegyeskultúrában, mint társnövény, javítja a szomszédnövény aromáját.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar