kínai metélőhagyma

tatárhagyma - Allium tuberosum - garlic chives, chinese chives

Himalája vidékéről származik, a tradicionális ázsiai konyha egyik alapvető fűszernövénye. Hidegtűrő, késői virágzású,  tavasszal 1-2 héttel hamarabb előbújik mint a metélőhagyma, így talán ő a legkorábbi friss zöldség a kertben. Antibiotikus tulajdonsága régóta ismert. Vértisztító, jól alkalmazható különféle gyomor- és bélbetegségeknél, de a légutakra is kedvező hatású. Általában a fokhagymáéval megegyező hatásai vannak. Magjait Kínában afrodiziákumként fogyasztják. Édeskés illatú kinyílt virágrügyei pikáns ízűek, kitűnőek különböző ételek (saláták, sült húsok) ízesítésére és díszítésére. A krumplipürét rendkívül finommá teszi, a körözöttnél szép színhatást kölcsönőz. Főzéskor elveszti illatát és ízét, így csak a készételeknél, apróra vágva használható. Bár fokhagymaízű, a szájban mégsem hagy kellemetlen leheletet.

Fotók: Madaras Krisztina

magyar