csili

csili paprika - Capsicum annuum - chili pepper

Burgonyaféle. Tudományos neve a capsis = csípés szóból ered. Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik. Európába Kolumbusz orvosa hozta 1494-ben. Afrikában, Ázsiában a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a paprikát a 16-17. században. Kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított tért, mivel mérgezőnek hitték a paradicsommal és padlizsánnal együtt. Amikor Napóleon 1806-ban kontinentális blokádot rendelt el, lehetetlenné vált az indiai bors Európába szállítása. A bors helyét a fűszerpaprika váltotta fel, ami még gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen (pl. skorbut megelőzésére, illetve az immunrendszer erősítésére). Valószínűleg török-délszláv közvetítéssel került hazánkba a Balkán felől. Erre utal a törökbors, tatárkabors, pogánybors elnevezés is.  A magyar paprika elnevezés a 18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben, a bors görög neve alapján lett belőle peperi, piperi, majd felfedezhető a bors délszláv neve a papar is. 1724-ben tűnt föl először a magyar paprika név.

Fotó: Madaras Krisztina

magyar