csicsóka

csicsóka - Helianthus tuberosus - jerusalem artichoke

Őshazájában, Amerikában az indiánok étkezésében fontos szerepe volt. Közeli rokonságban áll a napraforgóval, ám évelő. Megvastagodott gyökérgumóiban 14- 16% inulin és polifruktozánok halmozódnak fel. Az ezekből keletkező fruktóz  lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor, cukorbetegek is fogyaszthatják. Felhasználása hasonlít a burgonyáéhoz, ám íze annál édesebb, jellegzetes, kicsit mogyoróra emlékeztető. Újra felfedezik a benne rejlő lehetőségeket, még a divatos éttermekben is megjelenik, mint kuriózum. Magas rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok  felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Felfúvódást okozhat. Gumója a fagy iránt érzéketlen, viszont víztartalmát hamarabb elveszíti, mint a burgonya, így ősszel nem szükséges felszedni az összeset, hanem egyszerre csak annyit, amennyi pár napi felhasználásra elégséges. A talajban maradó apró gumókból minden évben újra kihajt, szinte kiirtani sem lehet. A szárát ősszel levágják és juhokkal etetik fel. A csicsókában található cukortartalmat etilalkohollá alakítva és üzemanyagként is használható.

Fotó: Madaras Krisztina

magyar