Talajtakarás - Mulcsozás

A talajtakarás (mulcsozás) fontossága

A sikeres ökogazda alapvető feladata a gyomszabályozás hatékony és szakszerű elvégzése. Az ökológiai gazdálkodás szemlélete szerint nem cél a gyomok teljes kiirtása, csak a megfelelő mértékben történő visszaszorítása. Mivel szintetikus herbicidek alkalmazása teljes mértékben tilos, a hangsúlyt a megelőzésre, az agrotechnikai megoldásokra kell helyezni. Az agrotechnika tulajdonképpen a talajon keresztül ható műveletek összessége. Az agrotechnikai gyomszabályozási módszerek elsősorban nem gyomszabályozási módok, hanem termésnövelő szerepük van és a  termesztési gyakorlatból adódnak, de emellett még gyomszabályozó hatással is bírnak. Ezen műveletek közé tartozik a talajtakarás is!

Talajtakarás előnyei

Véd az erózió és defláció ellen, azaz a víz és a szél romboló hatása ellen
Emberi és gépi munkavégzés könnyebbé válik, pl. sáros, csúszós talaj kiküszöbölésével
Talajtömörödés megakadályozásával a porozitás javul
Csökken a tápanyag kimosódás
A csapadék jobban beszivárog, nincs káros mechanikai hatása az pl. az esőcseppeknek
Aktívabb talajélet
Növelheti a termés mennyiségét és minőségét
Csökkenhet a kultúrnövény növekedési erélye, ami adott esetben célunk is lehet, nem feltétlen hátrány
Megváltoztatja a talaj hőmérsékletét (típusától függően emelheti, vagy csökkentheti, igény szerint)

A talajtakarás hátrányai nem megfelelő kivitelezés esetén

Plusz költséget jelenthet
25%-al nőhet a tápanyagigény és a vízigény (pl. élő mulcsoknál a konkurencia, vagy holtmulcsoknál a pentozán hatás miatt)
Mikroklíma párásabb lesz- gombás betegségeknek kedvezhet (pl. gyepesítés esetén)
Csökkenhet a termés mennyisége és minősége élőmulcsok esetében pl.
Csökkenhet a haszonnövény növekedése élőmulcsok esetében
Egyes takarónövény fajok kártevő gazdanövények lehetnek (fonálféreg, atka stb.)
Megfelelő ápolás hiányában talajtömörödés léphet fel

Mulcsok csoportosítása

Spenót takarás

Élő mulcsok

konkurenciát jelentenek a gyomoknak, esetleg allelopatikus hatásuk van(más növények fejlődését gátló anyagokat tartalmaznak)

- talajtakaró növények vetése (zöldrtágyanövények, gyepesítés)

- gyomflóra meghagyása időszakosan (szigorúan az egyéveseket és virágzás előtt)

    Spenót vetése takarónövényként

Holt mulcsok

természetes anyagok

pl.: vizsgálatok szerint a szecskázatlanul hagyott növényi maradványok vastagabb takarást biztosítanak és eredményesebbek, mint az aprított takaró anyagok

 • kihúzott gyomok talajra fektetése
 • fűkaszálék
 • lomb
 • szalma
 • fazúzalék
 • fakéreg
 • komposzt
 • kőzúzalék
Fűkaszálék   
szalma Fenyőkéreg
Széna Széna

mesterséges anyagok

 • nem lebomló műanyag fóliák (fekete, átlátszó, színes…)
 • biológiai úton lebomló fóliák
 • papír (újrahasznosított csomagolópapír pl.)
 • agroszövet (polipropilén szövet)
  Fekete fólia
Papír Geotextil

Különböző talajtakaró anyagok egyéb előnyei és hátrányai, lehetséges felhasználási módjai

fekete polietilén fólia: nem átlátszó műanyag fólia. Ez a takarási mód a fény talajra jutásának és a gyomnövények kelésének fizikai akadályozásával hatékony a gyomszabályozásban, ugyanakkor a fekete és az infravörös fényt átengedő fóliák a termés koraiságára is pozitív hatást gyakorolnak. Alatta a jobban felmelegedő talaj gyorsítja a szerves maradványok nitrogéntartalmának feltáródását, emelni a termés mennyiségét és minőségét, viszont az ökológiai gazdálkodás számára kiemelten fontos hasznos talajélőlényekre kedvezőtlen hatása lehet, és a levegőtlenebb viszonyok miatt, kisebb tápanyag feltáródást tesz csak lehetővé. A hamis magágy technika továbbfejleszthető, ha a magágyat elkészülte után a vetésig fekete fóliával takarjuk. Ez megőrzi a talaj nedvességtartalmát és növeli a talaj hőmérsékletét, ami elősegíti a gyommagok csírázását, de nem engedi a csíranövényeket fényhez jutni, melyek így elpusztulnak. A fólia nem lebomló, a talajművelést akadályozza, ezért a tenyészidőszak végén maradéktalanul fel kell szedni, ami többletmunkával jár, különösen akkor, ha a a takaróanyag szakadozott. Palántázáshoz használható inkább, esetleg sorba vetésnél sorközök takarására. Lefektetés után lukakat kell vágni a palánták beültetéséhez.

átlátszó polietilén fólia: használata hasonló a fekete fóliáéhoz. Alatta a talaj erősen felmelegszik. Fejlesztésre kerültek olyan fóliák, melyek a fotoszintézishez szükséges hullámhosszúságú fényt kiszűrik. Ezek az infravörös sugárzást átengedő fóliák hatékonyak a gyomszabályozásban (pl. füst színű fólia). Nem lebomló ez sem.
színes polietilén fóliák:

A különböző színű fóliák különböző hullámhosszú fényt vernek vissza a kultúrnövény lombjára. Ez befolyásolja a növény számára rendelkezésre álló hő mennyiségét és riasztó hatása lehet egyes kártevő rovarokra. A talaj hőmérséklete a piros és a fekete színű fóliák alatt magasabb pl.

A piros színű talajtakaró a ráeső napsugarakból kiválasztja, majd a növényre visszatükrözi a távoli vörös fényt, ami a paradicsomnál és szamócánál növeli a virágok számát, stimulálja a mielőbbi virágzást, a növény talaj feletti részét gyorsabb növekedésre serkenti. A piros színű fólia hatására: a termés előbb kezd érni, nagyobb darabszámú és ízletesebb. Emellett a piros szín serkenti a fény hővé való átalakulását, taszítja a fonalférgeket. A piros színű talajtakaró használata a hidrokulturás termesztésben is ajánlott! A fekete fóliához viszonyítva akár 12–30%-kal magasabb termésátlagot lehet vele elérni. Általánosságban a melegigényes növényekhez ajánlott, kiemelten a szamóca, paradicsom, paprika és padlizsán termesztéséhez.

A barna színű talajtakaró szelektíven szűri a ráeső fényt, állandó közepes hőmérsékletet biztosít a gyökérzónában, mérsékelten serkenti a fény hőre történő átalakulását. Melegigényes növényekhez ajánlott, mint például a csemegekukorica.

A kék színű talajtakaró kiváló üvegház-hatással bír, jó UV sugárzás-blokkoló, szintén serkenti a fény hőre való átalakulását. Kiválóan alkalmas a sárgadinnye és a kobakosok (tökfélék) termesztéséhez.

A sárga színű talajtakaró magához vonzza a rovarokat, így a paprikával beültetett területeken lehetőség van a rovarokat irányítottan egy területre vonzani, ezzel szabályozható és nagyban csökkenthető a rovarirtó permetszerek használata. Biogazdálkodásban nélkülözhetetlen, nagyon jó üvegház-hatással bír. Ajánlott például bazsalikom termesztéséhez.

A fényvisszaverő hatású ezüst fólia képességei kiemelkedőek, hatékonyan csökkenti a fény hőre történő átalakulását, így a talaj hőmérséklet könnyen befolyásolható. A talaj hőmérséklete átlagban 7 °C-kal alacsonyabb a fekete talajtakaróhoz viszonyítva. Megakadályozza a levéltetvek, tripsz, fehér legyek valamint a Botrytis és egyéb vírusok terjedését. Hőre érzékeny növények, pl. saláta, paprika, hagyma, burgonya termesztéséhez ajánljuk.

A fekete-fehér talajtakarót kettős hatású, ha fehér felületével felfelé terítjük le, kiváló fényvisszaverő képessége jut kifejezésre. Meleg nyári időszakban számottevően csökkenti a fény hőre történő átalakulását, így a talaj hőmérséklete szignifikánsan alacsonyabb a fekete talajtakaró alatt mért hőmérsékletnél. Mivel ez a szín taszítja a leginkább a levéltetveket, ezért gyomirtó hatása az összes talajtakaró közül a legjobb. Alkalmazása a meleg nyári hónapokban ajánlott. Ajánlott felhasználási területei: a paprika-, burgonya, hagyma-, és salátatermesztés. Ez a szín rendelkezik a legerősebb rovartaszító hatással.

A fehér fóliákat fényvisszaverő hatásuk miatt elsősorban a meleg nyári hónapokban ajánlott alkalmazni, főleg burgonya, káposzta félék és saláta termesztéséhez. Ez a szín rendelkezik a legerősebb rovartaszító hatással.

A zöld színű talajtakaró gyorsan növeli a talaj hőmérsékletét, tükrözi a zöld utat, ami által a növényt intenzívebb növekedésre serkenti. A hidegebb hónapokban javasoljuk alkalmazni. A paprika zöld színű fólián érzi igazán otthonosan magát, de jó eredményeket biztosít az uborka és cukkini termesztésénél is.

A lila színű fólia gyorsan növeli a talaj hőmérsékletét, jó üvegház-hatással bír, használatával a legjobb eredményeket a dinnye és a kobakosok (tökfélék) termesztésénél érhetünk el.

(Forrás (http://www.foliacargo.hu/hun/talajtakarok.html)

Agroszövet: tartósabb, akár 4-5 évig is használható, polipropilén szövet. Jobban átengedi a nedvességet, mint az egyszerű fekete fólia, de annak előnyös tulajdonságait hordozza (koraiság, nagyobb termés, vízmegőrzés…)

Lebomló fóliák: a hagyományos fóliákhoz hasonló tulajdonságokkal bírnak, de a tenyészidő végén a talajba forgathatóak, mivel biológiailag lebomlanak a gyártás során hozzájuk adott adalékanyagoknak köszönhetően. Alapanyaguk több féle lehet. Általában hő, UV sugárzás és mechanikai hatásra történik a bomlás kívánt idő alatt.

Papír: természetes alapanyagú, teljesen lebomló, talajba forgatható takaróanyag. Szintén főleg palántázáshoz javasolható. A talaj hőmérsékletét csökkenti (a színes papírok is). Sérülékeny, nem lehet rálépni, így akkora területet célszerű vele takarni, hogy kényelmesen hozzáférjünk a növényekhez. Talajélet aktívabb alatta.

Szalma: teljesen lebomló, talajba forgatható. A talaj hőmérsékletét csökkenti. Az évelő gyomokkal szemben nem olyan hatékony. Kezdetben pentozán hazás léphet fel (a szerves anyag bomlás közben nitrogént von el környezetétől és ez idő alatt a növények tápanyag hiányosak lesznek. plusz nitrogén tartalmú trágya kijuttatásával kompenzálható). Bomlása közben nitrogénforrás. Talajélet aktívabb alatta. Megfelelő vastagságban kell alkalmazni. A tenyészidőszak alatt esetlegesen  vékonyodó réteg plusz mennyiségű szalma ráterítésével pótolható, vastagsága igény szerint változtatható. Ültetés előtt, vagy után illetve, vetés esetén utólag leteríthető.

Fűkaszálék: a szalmához hasonló, de gyorsabban bomlik, használata során mérhetően megnövekszik a talajok nitrogén tartalma.

Faapríték: hulladék faanyag bezúzásával keletkezik. Fafajtól függ a hatása (kémhatás, szín stb.)

Kéregmulcs: fafajtól függ a hatása (kémhatás, szín stb.) Faipari melléktermék, nem élő fáról származik. A fenyőkéreg pl enyhén savas kémhatású. Fajtánként 4,8-6,8 közötti pH-val.

Kőzúzalék: sziklakertekben jól alkalmazható, esetlegesen befolyásolható vele a talaj pH-ja is.
Mulcsra vágott zöldtrágyanövények:

Felületi komposztálódással kiválóan megőrzik a talaj nedvességtartalmát, növelik a talajéletet, szerves anyagban dúsítják és a gyomosságot is kordában tartják, amíg bele nem vetjük vagy ültetjük a kultúrnövényünket. Pillangósok esetén a talaj nitrogéntartalma is nő, folyamatosan táródik fel a növények bomlása során.

 

magyar