Növénytársítások

Növényi kölcsönhatások, avagy növénytársítások, vegyeskultúta

A talaj egészsége és a növények jólléte, a termés fokozása, a betegségek megelőzése érdekében eredményesen alkalmazhatóak a vetésváltások és a növénytársítások. A vetésváltás tervezésekor a növények egymás utániságát, a növények tudatos társításakor pedig az egymásmellettiségüket tartjuk szem előtt. A megfelelő növénytársítás nem a biokertészek találmánya, hanem már régóta használatos fogás. Ezek biokémiai-élettani okokból, többnyire az anyagcseretermékeken keresztül valósulnak meg. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre a konyhakertben, amelyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit is; más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét (pl. a nitrogénmegkötő pillangósok). Ugyanakkor vannak kedvezőtlen társítások is, melyeket célszerű elkerülni.

Ajánlott irodalom

Gertrud Franck - Öngyógyító kiskert
Wolfram Franke - Biokert - Az öngyógyító vegyeskert
Dr. Sárközy Péter - Haraszti Nóra - Növénytársítások (Rokonszenv és ellenszenv a növények között)
Peter Sowa - A Biokertészkedés elvei, módszerei, irányzatai
A tanszéken ebben a témában készült szakdolgozatok.


Rómaisaláta zöldborsóval


Kukorica, a karósbab támasza


"A három nővér": tökfélék-karósbab-kukorica


Szamóca-fokhagyma szegély a hagyma-levélpetrezselyem-paradicsom-körömvirág vegyeskultúrás ágyás körül


Sárgarépa-hagyma


Uborka-bazsalikom

Fotók: Madaras Krisztina

A kertben alkalmazott társítások a teljesség igénye nélkül

A spenót takarja a talajt, amíg a többi növény meg nem erősödik, majd a bab árnyékot nyújt a spenótnak. A zöldbab, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt az uborka számára, a bársonyvirág pedig elűzi a fonálférgeket és rovarkártevőket. A kapor segíti az uborkát a csírázásban és növeli az ellenálló képességét, a bazsalikom odavonzza a beporzókat és védi az uborkát a lisztharmat ellen. A borsfű szegély elűzi a fekete babtetveket. A paszternák virága számos ragadozó rovart vonz, gyökere rovarölő hatású.

"A három nővér": karósbab + pattogtatni való kukorica + tökfélék (patiszon, cukkíni, spárgatök) - századokon át, Észak Amerikában sok indián törzs termelt kukoricát, babot és tököt. A három növényt első törzsi kertészeik úgynevezett „három nővér” társításban ültették. A tök a talajnak árnyékolást, a kukorica a babnak támasztékot, a bab mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltatott (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).

A borágó vonzza a beporzó méheket és a ragadozó rovarokat, ezért jó hatású a szamócára és a tökfélékre.

A sarkantyúvirág vonzza a ragadozó rovarokat és elriasztja a kártevőket.

A borsó, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt a szárzeller és a bimbóskel számára, melyek nagy tápanyagigényű zöldségek.

A  zeller és a káposztafélék jó szomszédok. A zeller véd a rovarkártevők ellen (káposztalepke, földibolha) a bimbóskel pedig a zellerrozsda ellen hatásos.

A kakukkfű szintén elriasztja a káposztalepke hernyóit és a molytetveket.

A sárgarépa és kapor magokat együtt vetve a kapor segíti a sárgarépa kelését és a csíranövényeket megtámasztja, illóolajaival védi a répát.

A hagymafélék a répalégy, a sárgarépa pedig a hagymalégy ellen véd. A kapor és a hagymafélék a káposztafélék közé tartozó rukkolára és brokkolira is jó hatású lehet.

A bazsalikom védi a kultúrnövényeket a gombabetegségektől és odavonzza a beporzókat, ezáltal javítva a kötődést.

A saláta védi a retket és a többi káposztafélét a földibolháktól. A káposztafélék és a salátafélék is segítik a mángold fejlődését.

A koriander javítja a szomszédnövények aromáját.

A fokhagyma védi a szamócát a fonálférgek és a gombabetegségek ellen.

A Facélia kitűnő állapotban hagyja a talajt maga után és a fonálférgeket is elűzi.

A petrezselyem javítja a paradicsom aromáját és takarja a talajt.

A hagyma a paradicsom jó szomszédja, illóolajaival védi azt. 

A körömvirág mind a paradicsom, mind a szamóca jó társa, véd a fonálférgek ellen, vonzzana hasznos rovarokat.

A büdöske hasonló okból vethető a zöldségek mellé szegélynek, vagy az ágyásokba.

magyar